Thema: "Eten en gegeten worden"

Na de voorjaarsvakantie zijn we weer begonnen met een nieuw thema:
Een voedselketen begint altijd bij een groene plant. Een plant maakt zelf voedsel met behulp van water, licht en lucht. Met zijn wortels haalt de plant water uit de grond. De groene bladeren vangen het zonlicht op. En door piepkleine gaatjes die in het blad zitten, kan de plant ademen. Planten worden gegeten door planteneters. Die zie je voornamelijk grazen. Zebra’s... Paarden... En wat dacht je van deze schapen? Maar het gaat nog verder.
Deze vleeseters hebben óók voedsel nodig. En je raadt het al: vleeseters eten vlees. Het voedsel voor een vleeseter is bijvoorbeeld paardenvlees, schapenvlees of het vlees van een zebra. Een planteneter, zoals de zebra hier, is dus het voedsel voor een vleeseter, bijvoorbeeld de leeuw. Als je de kringloop tot nu toe bekijkt is er een voedselketen ontstaan van drie schakels: als eerste de plant. De plant wordt gegeten door een planteneter: de zebra. En de zebra wordt weer gegeten door een vleeseter: de leeuw.
De eerste lessen zijn gegeven. Uilenballen zijn bekeken, er is geknutseld en er is al veel informatie gedeeld over het thema.