Kunstenaar in de klas

Kunstenaar Iris op school

In het kunstatelier zijn we begonnen aan een reeks lessen over jouw talent en het medium film wordt daarvoor volop ingezet. Als de kunstenaar op school mag ik zeven weken lesgeven aan de bovenbouw en mijn enthousiasme voor film met de kinderen delen. Een leuke en spannende uitdaging.

Ik ben Iris van der Eijken, afgestudeerd als grafisch ontwerper. Dat houdt in dat ik veel drukwerk ontwerp zoals, logo’s, identiteit, folders , flyers, affiches, boeken, kalenders, behang, enz. Maar hoe leuk is het als stilstaand beeld ook kan bewegen. Het begon met flipboekjes en gif animaties maar ik ontwerp nu ook leaders. In het film museum EYE in Amsterdam ben ik museum docent en heb ik al vele stop-motion filmpjes met kinderen gemaakt. Ook ben ik één van de rovers van het collectief de Taartrovers. Bij de Taartrovers ontdekken kinderen op speelse wijze de kracht van hun verbeelding.

Op dit moment is op de Klim het thema geschiedenis met daaraan gekoppeld de sociale en emotionele ontwikkeling. De kinderen gaan op onderzoek naar wat is mijn talent en van wie heb ik dat eigenlijk. Zo ontstaat er een zelfportret met hun eigen historische laag. Bij het medium film komt veel kijken, techniek, verhaallijn, de set, maar vooral goed samenwerken is een must.

Er verschijnt iedere week een beeldverslag, waar het proces van de films die kinderen maken, te zien is. Ik ben nu al onder de indruk van hoe de kinderen aan de slag zijn gegaan.